שם טוב ושמן טוב בתודעתנו – שבועות הוא חג החקלאים – מביאי הביכורים. עד לפני 8-9 שנים היינו זורקים לחברים במהלך תהלוכת השבועות משמשים מזן זייגר 333 גדולים, עם לחי אדומה חמצמצים במידה ומדהימים בטעמם - ביכורי העונה... לטוב ולרע, עידן המטע הנשיר נגמר ברביבים ונפתח עידן אחר - זיתים ושמן זית. עדיין קצת קשה להתרגל למחשבה כי תחת ידינו גדל ומטופל כרם הזיתים הגדול בישראל, כאשר התוצאות המקצועיות והכלכליות משיגות את התוכניות ומציבות סטנדרט חדש בארץ. היום לאחר מספר שנות יבול ניתן לומר: הפרי למאכל, המתקבל אצלנו, גדול יותר ומקבל את התמורה הגבוהה בשוק (סורי, מנזנילו, פיקואל)! רמת היבול הרב שנתית גבוהה מהנורמה המופיעה בתחשיבי משרד החקלאות! ומהגבוהות בישראל ובעולם. המטע החזיר את עלות הקמתו כשנתיים לפני המתוכנן (גם בזכות הכנסת שותף!). והשמן – ההפתעה, אולי, הנעימה ביותר היא איכות השמן! צריך להדגיש כי נושא שמן הזית לא נבחן לפני הקמת המטע וכי הניסיונות התייחסו כמעט רק ליכולת הזית לגדול במים המליחים. ענף שמן הזית רווי פולקלור וישראלים רבים התרגלו במהלך השנים לשמן שמביא "החבר הערבי מטול כרם", לרוב בקנקל, שמן ירוק חזק וצובט, אשר לדעתם אין בילתו. לכן נציין כאן רק עובדות יבשות: במהלך חמש תחרויות השמן האיכותי בישראל - משנת 2000 ועד 2005 (ל 2001 שכחו להזמין אותנו...), זכה השמן פעמים במקום ראשון, פעם במקום שני ופעמיים במקום שלישי. מלבד בישראל אנו משתתפים בתחרויות בחו"ל:
פעמיים best of show ברציפות בתחרות המזון הכשר בלוס אנג'לס – ארה"ב, וכן מדלית זהב ביריד מחוז לוס אנג'לס ארה"ב, המיועד בעיקר ליין ולשמן זית. לאחרונה התבשרנו על זכייה בתחרות מריו סלינס במדריד: התחרות מיועדת לחברי ה iooc (ארגון הזית העולמי) והמהווה למעשה את אליפות אירופה / עולם לשמן הזית האיכותי! תקנון התחרות מבטיח בחירה מקצועית ולא פוליטית: - דוגמא מBach של 5 טון שמן לפחות, הנלקח בנוכחות ובאישור מועצת הזית של כל מדינה. (להבדיל מרוב התחרויות כאשר היצרן שולח בעצמו בקבוק נבחר..) - השמן נשלח למעבדה מוכרת ע"י הiooc (לא קיימת כזאת בישראל, אנחנו שולחים למעבדה בפירנצה) אשר בודקת את התכונות הכימיות והאורגנולפטיות. - רק שמן המאושר ככתית מעולה ממשיך לתחרות. - השמנים מחולקים
ל 3 רמות פירותיות – המשמעות אינה איכות השמן אלא עוצמת ניחוח שונה. - הטובים ביותר בכל קטגוריה עולים לפיינל. - צוות טועמים בינלאומי מוכר, טועם ומדרג את הזוכים במקומות ראשון-שני- שלישי. חלוצה זכתה במקום הראשון ברמת הניחוח הנמוכה. לזכייה אין משמעות כספית מיידית אלא תוספת יוקרה בין לאומית ומוניטין, המאשרים שוב את אשר אנו כבר חשים ויודעים – בנגב מיוצר השמן הטוב בעולם! הענף פועל בצניעות ובמסירות יוצאת דופן של חברי הצוות, וזאת בתוך יחסים מורכבים עם השותפים (ניצני פעמונית) ובתנאי שוק קשים. ממשיכים בנטיעות ובמאמץ הרצוף ליישום הידע העצום הקיים על זיתים לתנאי הגידול הייחודיים של רמת הנגב ולפיתוח שיטות גידול ייחודיות. אנו מביטים אחורה בגאווה וקדימה בתקווה. חג שמח אורי יוגב
|